نويسنده :
الهام
مه شو: آیا برای شما هم اتفاق افتاده که با دیدن چند کیلو اضافه وزن بر روی ترازو یا تنگ تر شدن لباسهای همیشگی خود، شدیدا نگران شده و به دنبال دلیل این افزایش وزن باشید؟

شاید باورتان نشود که حتی گاهی عواملی مثل عدم تعادل هورمونی ، کمبود برخی ویتامین ها و مصرف برخی داروها می توانند دلیلی برای این افزایش وزن ناگهانی شما باشند!
به عقیده دکتر رابرت هدایا، استاد روانشناسی بالینی در مرکز پزشکی دانشگاه جورج تاون؛ نه تنها انتخاب شیوه زندگی افراد، بلکه عکس العمل بدن در برابر برخی متغیرات می تواند منجر به افزایش وزن شود.
۶ دلیل افزایش وزن
افسردگی
اگر دچار افسردگی هستید، بهتر است بدانید که برخی داروهای ضد افسردگی می توانند منجر به افزایش وزن شوند.
طبق مطالعه ای که در سال ۲۰۱۰ در یک مجله امریکایی منتشر شد، افرادی که احساس غم و تنهایی می کنند، سریعتر از افراد دیگر دچار افزایش وزن می شوند و در چنین شرایطی، حتی بیشتر به غذا خوردن روی آورده و چربی و مواد غذایی پرکالری بیشتری را مصرف می کنند.
به عقیده دکتر دومینگ، استاد یار بالینی در کالیفرنیا، این افراد بهتر است تحت نظر پزشک، بر بهبودی خود کار کرده و کم کم این داروها راکنار بگذارند.
افسردگی می تواند خود منشاء بسیاری از مشکلات بعدی در این افراد باشد و البته خود چاقی هم در بسیاری از موارد می تواند دلیلی برای افسردگی افراد باشد.
بنابراین، با مشورت پزشک و روی آوردن به تفریحات دست جمعی، ورزش و آگاهانه غذا خوردن، در رفع مشکل خود بکوشید.
داروها
برخی داروها مثل داروهای ضد بارداری، ضد افسردگی، هورمونی، حتی فشار خون،ضد تشنج، برخی داروهای سرطان سینه، تعدادی از داروهای میگرنی و سوزش معده هم می توانند موجب افزایش وزن در افراد شوند.
داروها می توانند با تاثیر بر اشتها و یا سوخت و ساز بدن، موجب افزایش وزن شوند.برای رفع این نگرانی ،بهتر است با مشورت پزشک مربوطه، تا حد امکان از جایگزین های این داروها استفاده کرده و در غیر اینصورت، رژیم غذایی خود را متعادل تر سازید.
مشکلات گوارشی
مشکلات گوارشی مثل حرکات کند روده و یبوست هم می توانند بر روی افزایش وزن شما تاثیر بگذارند.
با مصرف مواد غذایی حاوی فیبر و نوشیدن آب کافی در طی روز،در رفع این گونه مشکلات کمک کنید.اگر با این وجود باز هم مشکل اضافه وزن شما ادامه داشت، در مورد احتمال کم کاری تیروئید یا مشکلات عصبی ، با پزشک مشورت کنید.
کمبود ویتامین ها و مواد مغذی در بدن
کمبود ویتامین D، منیزیم یا حتی آهن می تواند برسیستم ایمنی بدن تاثیر گذار باشند.همچنین گاهی با تجربه احساس ضعف در انجام فعالیت های روزانه و ورزشی، شاید بخواهید آن را با مصرف شیرینی و و کافئین جبران کنید، اما این جبران بسیار کوتاه مدت بوده و فقط افزایش وزن شما را در پی خواهد داشت.
توصیه پزشکان این است که با آزمایش و بررسی احتمال کمبود ویتامین ها و موا مغذی در بدن، مانع از افزایش وزن خود شوید.
بالا رفتن سن
این شرایط اجتناب ناپذیر است.فرادین، پزشک محقق در این زمینه می گوید: در بسیاری از موارد ،به بیمارانی برمی خورم که با افزایش سن، به وضوح شاهد کاهش سرعت متابولیسم و سوخت و ساز بدن خود هستند.
بنابراین پیشنهاد ما به این افراد این است که با کم کردن مصرف میزان مواد غذایی و در عوض، بیشتر کردن فعالیت های ورزشی خود، سوخت و ساز بدن را در حالت نرمال خود حفظ کنند.
مطالعات نشان می دهند که در برخی موارد، ورزش حتی بیشتر از غذا خوردن می تواند در جلوگیری از افزایش وزن افراد کمک کند.
مراقب کالری مواد غذایی باشید.مصرف پروتئین های بدون چربی موجب سوزاندن کالری بیشتری خواهد شد.از طرفی، کربوهیدرات ها با سرعت کمتری سوزانده شده و راحت تر در بدن ذخیره می شوند.بنابراین مصرف پروتئین بیشتر و کربوهیدرات ها به صورت متعادل تر، می توانند مانع از افزایش وزن شما شوند.
مشکلات جسمی
برخی مشکلات عضلانی و جسمی مثل زانو درد، آرتروزو دردهای لگن ، با کاهش میزان فعالیت های بدنی می توانند موجب افزایش وزن در افراد شوند.
با مشورت پزشک، زمانی را به ورزش های مناسب مثل شنا اختصاص دهید تا ضمنکاهش درد، بهبود و حتی درمان این مشکلات جسمی، مانع از افزایش وزن خود شوید.